Warning: session_start() [function.session-start]: Cannot send session cookie - headers already sent by (output started at /home/zabawki2/domains/granitowakostka.com.pl/public_html/gatunki-kawy/index.php:1) in /home/zabawki2/domains/granitowakostka.com.pl/public_html/gatunki-kawy/index.php on line 1

Warning: session_start() [function.session-start]: Cannot send session cache limiter - headers already sent (output started at /home/zabawki2/domains/granitowakostka.com.pl/public_html/gatunki-kawy/index.php:1) in /home/zabawki2/domains/granitowakostka.com.pl/public_html/gatunki-kawy/index.php on line 1
Rodzaje kawy | Czarna kawa

postheadericon Gatunki kawy

Kawa jest jednym z najbardziej popularnych napojów na świecie. Nie ma chyba kraju, gdzie nie byłby znany ten aromatyczny napój. Każd y z nas ma swój ulubiony sposób parzenia kawy, choć te przygotowane przez specjalistów, jak choćby tych szkolonych w Szkole Mistrzów Kawy, mają swój niepowtarzalny aromat.

Jedni wolą czarną kawę, inni stosują różne dodatki do kawy. Jedni wolą kawę parzoną, inni kawę rozpuszczalną. Nieco mniej skomplikowane są gatunki kawy.

Możemy wyróżnić dwa podstawowe gatunki botaniczne kawy, które mogą poszczycić się największym spożyciem na świecie. Pierwszym z nich jest Arabica. Jest to najstarszy i najbardziej popularny gatunek kawy. Kawowce tego rodzaju kawy rosną dziko w Etiopii, a dodatkowo uprawia się ją na wyżynach Brazylii i Kolumbii, w Indiach, Afryce Równikowej, na Jawie, Sumatrze, a także na Karaibach. Na jakość tego rodzaju kawy wpływa przede wszystkim położenie plantacji. Jakość ziaren Arabiki wzrastają wraz z wzrostem położenia plantacji.

Owoce kawowca tego gatunku są podłużne, zielonkawe, z jasną, prostą bruzdą. Z ziaren tego gatunku kawy powstaje napar o smaku łagodnym , aromatycznym, lekko kwaskowatym, czasem z posmakiem czekoladowym, korzennym lub też owocowym.

Drugim, równie popularnym gatunkiem kawy jest Robusta. Ten gatunek kawy odkryto dopiero w XIX wieku. W porównaniu z Arabicą, jest to gatunek szybciej rosn ący i owocujący, a także bardziej odporny na warunki klimatyczne. Robustę można uprawiać w niższych i łatwiej dostępnych partiach gór. Rośnie w Kamerunie, Ugandzie i Wietnamie. Ziarna jej mają żółto-zieloną barwę, z reguły są także mniejsze i bardziej owalne od ziaren Arabiki. Kawa przyrządzona z ziaren Robusty ma bardziej wyrazisty, ostry, gorzkawy smak, gdyż zawierają one więcej kofeiny niż Arabika.

Oprócz tych dwóch gatunków kawy możemy wyróżnić także inne, jednak już nie tak popularne. Są to hybrydy, powstające z krzyżówek kawy, np. Arabusta, czy Excelsa. Taką ciekawostką wśród kaw jest kawa Luwak, niezwykle ceniona przez koneserów, bardzo delikatna. Kawę tę zbierają cywety, zwierzęta przypominające koty, które spożywają najsmaczniejsze owoce kawy, jednak nie potrafią strawić ziaren. Z odchodów tych zwierząt wybiera się ziarna, z których powstaje ten gatunek kawy.